woensdag 24 februari 2016

Houtskelet? Zetten jullie een tuinhuis?

De laatste jaren is houtskelet aan een opmars bezig. Zeker nu de overheid heeft beslist dat alle gebouwen potdicht moeten zitten en omringd moeten worden met een gigantische isolatiemantel, kan je niet meer rond de voordelen van houtskelet heen.

Over de opbouw van zo'n wand bestaan 100'en theorieën en het is dan ook aan de doe-het-zelver om er de, volgens hem, beste uit te kiezen.

Hetgeen nu volgt, zal waarschijnlijk een beetje technisch worden maar ik zal mijn best doen om het luchtig te houden en voor iedereen verstaanbaar.

Onze vloer- en wandopbouw

Voila, dit is onze wandopbouw. Voor velen is dit een tekening vol gekleurde blokjes maar hetgeen jullie zouden moeten zien, is de verbinding tussen de houtskeletwand en de vloer binnen.

Bij een houtskeletwand is het heel belangrijk dat je goed begrijpt hoe vocht zich door je woning zal verplaatsen. Binnen in huis wordt heel wat damp geproduceerd door o.a. uitademen, zweten, koken, douchen,... De vochtigheidgraad buiten is in de winter een stuk lager dan binnen. Gevolg is dat er damp naar buiten toe zal stromen.

Binnen maken jullie het gezellig en de verwarming ligt aan op 20°C. Het is een leuke winterdag en buiten is het 0°C. De damp die van binnen naar buiten gaat zal vertrekken als gas (waterdamp). Doorheen zijn trip door de wand zal de temperatuur gaan dalen (hoe meer je de buitenste laag nadert, hoe kouder de temperatuur). Op een bepaalde plaats in de wand is de temperatuur zo laag dat je damp terug vloeistof wordt. De waterdamp wordt dus terug gewoon water. Dat omslagpunt ligt ergens midden in je isolatie. 

Stel je nu eens voor dat je de waterdamp niet zou tegenhouden. Dat zou willen zeggen dat binnen de kortste keren, je volledige isolatiemantel zal nat worden. Het gevolg is dat we een soort scherm nodig hebben om die damp van binnen in ons huis tegen te houden. 

Wij gebruiken hiervoor een OSB-plaat van 18mm waarbij we alle naden, kieren en spleten gaan afplakken.

De wand zelf is 180mm dik en is opgebouwd uit LVL balken (soort dikke multiplex) en massief hout. Tussen de verticale balken zullen papiervlokken ingeblazen worden. Dit is een heel goeie isolatiesoort want het scoort goed op vlak van tegenhouden van warmte maar het is ook nog eens een goeie warmtebuffer (het kan veel warmte opslaan). Dubbele winst dus!

De buitenkant is een houtvezelplaat. Beetje zelfde verhaal als bij de waterdamp maar deze plaat moet de damp niet tegenhouden maar juist ervoor zorgen dat de waterdamp die toch in je isolatie kruipt, er langs buiten uitkan. De plaat moet dus dampopen zijn.

Langs buiten komt dan nog een spouw (beter voor ventilatie en uitdroging van je wand) en dan nog een gevelsteen.

Langs binnen werken we met een gyproc en OSB. De gyproc is makkelijk om af te werken en de OSB erachter zorgt ervoor dat we overal in huis iets kunnen ophangen.

Volgens onze EPB-verslaggever zitten we heel goed van isolatiewaarde. We zullen er dus letterlijk warmpjes bij zitten. Nu nog het figuurlijke en dan zijn we helemaal gelukkig :p.

Voor de mensen die zelf de isolatiewaarde van hun wand of vloer of dak willen berekenen: https://www.u-wert.net/cad/. Het is een Duitse website maar heel overzichtelijk en grafisch voorgesteld. Je moet bijna geen Duits kunnen om alles terug te vinden.

Je mag gerust laten weten of jullie het goed of minder goed vinden dat ik af en toe een iets meer technisch bericht typ.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten